Κράτα το συμβόλαιό σου


 Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε για την ιδιωτική ασφάλειά σας στο νέο σύστημα Υγείας

 

 

Με τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας να έχει ήδη αρχίσει, το ασφαλιστικό συμβόλαιο συνεχίζει να προστατεύει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει προστασία, ηρεμία και κορυφαίας ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό – σε οποιοδήποτε γιατρό και νοσηλευτήριο.

Οι πολλές αλλαγές και ειδικές ρυθμίσεις δημιουργούν απορίες στους ασφαλισμένους. Γι’ αυτό και παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που σας αφορούν.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή κατευθείαν με την ασφαλιστική σας εταιρεία.

 

FAQ’S

Ναι. Η ασφάλεια Υγείας που έχετε, είτε μέσω ατομικού είτε μέσω ομαδικού συμβολαίου, ισχύει κανονικά και μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους με ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της Υγείας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη του ΓεΣΥ. Μάλιστα, ενδεχομένως να δημιουργηθούν και νέες επιλογές ασφαλιστικών προϊόντων, τα οποία θα συμπληρώνουν τις καλύψεις που δεν περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ.

Για να συνεχίσετε να παίρνετε άμεση εξυπηρέτηση από τους γιατρούς της δικής σας επιλογής στην Κύπρο και το εξωτερικό. Μην ξεχνάτε  ότι οι εισφορές για το ΓεΣΥ άρχισαν μεν την 1η Μαρτίου 2019, ωστόσο η εξωνοσοκομειακή κάλυψη δεν αρχίζει πριν την 1η Ιουνίου 2019 και η ενδονοσοκομειακή την 1η Ιουνίου 2020. 

Ανεξάρτητα από τις καλύψεις που θα παρέχει το ΓεΣΥ, το ασφαλιστικό συμβόλαιο Υγείας που έχετε συνεχίζει να σας προσφέρει κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, χωρίς να διακινδυνεύετε την άμεση πρόσβασή σας σε ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Ωστόσο αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος μπορείτε να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή απευθείας με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να σας ενημερώσει για τις εναλλακτικές επιλογές σας και να βρείτε μαζί τη λύση που σας συμφέρει.

 

Θα συνεχιστεί κανονικά εάν ο εργοδότης αποφασίσει αντίστοιχα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εισηγηθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις στις εταιρείες έτσι ώστε τα σχέδια Υγείας να διατηρηθούν και να συνεχίσουν να παρέχουν καλύψεις προς τους εργοδοτούμενους. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους εργοδότες.

Για να συνεχίσετε να τους προσφέρετε όλα όσα απολαμβάνουν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές για το ΓεΣΥ άρχισαν την 1η Μαρτίου 2019, ωστόσο η εξωνοσοκομειακή κάλυψη αρχίζει την 1η Ιουνίου 2019 και η ενδονοσοκομειακή την 1η Ιουνίου 2020.

Με δεδομένο ότι το ΓεΣΥ δεν παρέχει πλήρη κάλυψη μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το ομαδικό ασφαλιστικό συμβόλαιο Υγείας διασφαλίζει στους υπαλλήλους σας κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, χωρίς να διακινδυνεύσετε την πρόσβασή τους σε άμεση ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Σε κάθε περίπτωση συστήνουμε να μην προβείτε σε ακύρωση ή διαφοροποίηση του ομαδικού συμβολαίου πριν λειτουργήσουν πλήρως οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ έτσι ώστε εσείς οι ίδιοι να κρίνετε σε ποιο βαθμό είναι ικανοποιητικές και πως είναι ορθότερο να ενεργήσετε.

Παράλληλα, με την παροχή του ωφελήματος του ομαδικού προγράμματος ασφάλισης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσετε ικανά στελέχη για την επιχείρησή σας, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και τους εργαζόμενους σας. Προσθέτετε κύρος στην επιχείρηση σας όπως και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη του οργανισμού σας.

Εάν υπάρχει όμως ιδιαίτερος λόγος μπορείτε να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή απευθείας με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να σας ενημερώσει για τις εναλλακτικές επιλογές σας και να βρείτε μαζί τη λύση που σας συμφέρει.

Θα συνιστούσαμε τόσο στην περίπτωση ατομικών όσο και ομαδικών ασφαλιστικών σχεδίων να μην προβείτε σε κάποια τροποποίηση τους πριν λειτουργήσουν πλήρως οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να κρίνετε οι ίδιοι σε ποιο βαθμό είναι ικανοποιητικές και τι τροποποιήσεις χρειάζεται να κάνετε στο ασφαλιστικό σας σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, όποια κι εάν είναι η ανησυχία σας, μπορείτε να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή απευθείας με την ασφαλιστική σας εταιρεία, οι οποίοι θα σας ενημερώσουν για τις εναλλακτικές επιλογές σας και να βρείτε μαζί τη λύση που σας συμφέρει. Αν είστε εργοδότης, μια ανοιχτή συζήτηση με τους υπαλλήλους σας θα είναι προς όφελός σας ώστε να γνωρίζετε τις ανησυχίες τους και ακολούθως να τις θέσετε στην ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε. 

 

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να ακυρώσετε το ιδιωτικό ατομικό συμβόλαιο σας μπορείτε ανά πάσα στιγμή στη συνέχεια να αιτηθείτε να το επαναφέρετε. 

Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι η επαναφορά θα γίνει με νέο συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσετε εκ νέου από εκτίμηση ασφαλιστικού κινδύνου (underwriting) και ενδεχομένως κάποια ασθένεια η οποία είχε προκύψει κατά τη διάρκεια της κάλυψης με το προηγούμενο συμβόλαιο και καλυπτόταν, πλέον να θεωρείται ως προϋπάρχουσα και να μην καλύπτεται. Επίσης, θα επαναξιολογηθείτε με βάση τα νέα δεδομένα οπότε ενδέχεται να διαφοροποιηθεί το ασφάλιστρο με την κάλυψη στο νέο συμβόλαιο να είναι στη βάση νέων όρων σε σχέση με το παλιό.

Τα διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου Υγείας θα προσφέρουν καλύψεις ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Η εξωνοσοκομειακή κάλυψη θα συνεχίσει να προσφέρεται  μέσω των ιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να τα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό επίπεδο.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και στην εξωνοσοκομειακή κάλυψη, ασφαλιστικά προϊόντα θα συνεχίσουν να παρέχουν κάλυψη για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέσω των νοσηλευτηρίων, τα οποία θα μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό επίπεδο και θα είναι συμβεβλημένα με ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

 

Ναι. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να το επαναφέρετε. Αυτό θα γίνει με έκδοση νέου συμβολαίου, οπότε θα γίνει εκ νέου εκτίμηση ασφαλιστικού κινδύνου (Underwriting), με την πιθανότητα να διαφοροποιηθούν οι όροι κάλυψης και το ασφάλιστρό σας.

 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ή και με απευθείας επαφή μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τα ασφαλιστικά σας συμβόλαια.

 

 Ο τρόπος λειτουργίας του ΓεΣΥ περιγράφεται στις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.  Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, οι δικαιούχοι θα εγγράφονται στις λίστες του προσωπικού ιατρού που επιθυμούν εφόσον αυτός έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος ιατρός δεν έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ ή  έχει ήδη εγγράψει τον ανώτατο αριθμό δικαιούχων, τότε θα πρέπει να επιλέξετε άλλον ιατρό εντός του ΓεΣΥ.  Μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης θα συνεχίσει να υπάρχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού ή νοσηλευτηρίου εφόσον θα κατέχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής. 

 

 Ναι. Τα ασφαλιστικά προϊόντα, είτε ομαδικά είτε ατομικά, που περιλαμβάνουν καλύψεις στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να τις προσφέρουν κανονικά όπως και πριν. 

 

 Στην ιστοσελίδα του ΣΑΕΚ και της ασφαλιστικής σας εταιρείας θα αναρτώνται οι ιδιώτες ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικές επιχειρήσεις και παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες. Εκεί θα βρείτε και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους για να επιλέξετε αυτόν που εσείς επιθυμείτε.

 

 Η κάθε ασφαλιστική εταιρεία με βάση τα δικά της δεδομένα και τις ανάγκες των πελατών της θα προσαρμόσει  όπου χρειάζεται τα ασφαλιστικά της προϊόντα και τις υπηρεσίες της ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες της. Είναι λογικό ότι σε μια ελεύθερη αγορά η κάθε εταιρεία θα προσεγγίζει τις αλλαγές και θα καταστρώνει την στρατηγική της με τα δικά της δεδομένα, τόσο για τα ατομικά όσο και τα ομαδικά σχέδια. 

 

 Το ύψος του ασφαλίστρου δε συνδέεται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Καθορίζεται με βάση διάφορους παράγοντες όπως είναι το εύρος της κάλυψης και το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνεται. Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ εάν οι εν λόγω παράγοντες παραμένουν οι ίδιοι τότε δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση. Αν λόγω ΓεΣΥ ζητήσετε αλλαγή στις καλύψεις σας τότε η τιμή ανάλογα θα μειωθεί εάν αφαιρέσετε ή θα αυξηθεί αν προσθέσετε καλύψεις. 

 

 Όχι εάν δεν περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα ασφαλιστικά προϊόντα Ζωής που δεν περιλαμβάνουν προσάρτημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και αυτά του Γενικού Κλάδου δεν επηρεάζονται από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. 

 

 Ναι.  Με βάση τα σημερινά δεδομένα για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

τα ασφάλιστρα υγείας να μην ξεπερνούν το 1,5% των συνολικών αποδοχών σας και
το ποσό ασφαλίστρων ζωής και υγείας, περιλαμβανομένων των εισφορών στο ταμείο Κοινωνικών ασφαλίσεων, ΓεΣΥ, εγκεκριμένα επαγγελματικά ταμεία συντάξεων και ταμεία προνοίας, να μην ξεπερνούν το 1/6 του φορολογητέου εισοδήματος σας. 

 Ναι – Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα ασφάλιστρα αυτά τυγχάνουν έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα σας μέχρι του ποσού ύψους 1% των αποδοχών των εργοδοτουμένων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην κάλυψη του σχεδίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

 
Links:

http://www.iac.org.cy/

http://www.moh.gov.cy